HeArT BeeEEEEAAATTTTTT!!!!!!

Fill In THE Blankets!!!!

Tuesday, November 9, 2010

x bez jd anak bongsu???



Walaupun ramai orang yang nak jadi anak bongsu , bukan semua yang berkaitan bongsu itu indah belaka.Korang takkan tau betapa bahagianya bila ada orang panggil abang .Ha ah korang takkan rasa sebab korang bukan anak bongsu. Pengalaman aku menjadi anak bongsu selama suku abad, rupanya banyak benda yang tak best tentang anak last nih..Bawah ni aku pointkan benda yang tak best tentang anak bongsu ni.


1.Tiada dahi untuk disekeh
Masa kecik ,aku jeles tul ngan member aku , merangkap jiran sebelah rumah ini. Biasanya kalau nak pergi mancing ke, pasang jerat burung wak-wak ke, nak main polis sentri ke, mesti adik dia melorot-lorot nak ikut sama.Tak bawak kang, nangis, repot kat mak, leceh plak. Ye tak ye , bawak je la skali. Kalau nak nyeberang longkang, menangis-nangis mintak nak tolong sebab sendrik lompat tak lepas. Abang ni pun baikla hati, tolong jugak la adik dia, tapi "orang kata jangan ikut, yang ngengada ikut pasal apa!!?"..sambil menyekeh dahi adik .(klekuk!: efek bunyi sekehan).,,Apa punya abang daa..Tapi puas beb dapat sekeh dahi adik sendrik. Haish..ringan je tangan ni ngenangkan tu adik orang je..



2.Bukan Idola
Berapa ramai kat sini yang menjadikan abang dia sebagai idola hidup? Yang jadikan kakak dia yang study kat Jordan tu sebagai role-model untuk berjaya?. Cabut bulu kening kalau cakap takde.
Tapi pernah dengar tak abang jadikan adik bongsu sebagai idola? takde kan. At least bukan adik bongsu, sebab......... bongsu kot, berhingus lagi.Nak sembang lebat pun tak tau kat sape.







3.Kerap Kene Bebel
Cubalah try cakap," saya ingat saya nak pindah US la."
Takyah mintak, adela yang kasi pendapat tu kang, Yang mengkondem boleh tahan ramai. Yang paling banyak membebel , itu ha ,yang sulung tu. Macam-macam dia bantai , degil la, suka wat hal sendiri la, tak pentingkan keluarga la, buang mak la, anak derhaka la.Siap sedia la ,sampai 7 keturunan kene curse ngan family.Then, bila cakap balik; " Ulu Selangor je lah..kihkihkih"

.....


Tu pun still kene bebel lagi," , tu laa dulu tanak belajar pandai-pandai,orang suruh pergi sekolah ko pergi rembat tebu kebun Pak Abu , mana ada Ulu Selangor, Hulu Selangor adala!! ,bongok, bangang, tolol ,bla bla bla bla bla..bodoh piang!"

arghht!!





4.Mudah Hanyut Ke Lembah Kebinasaan
Walaupun selalu kena bebel, bongsu selalunya orang paling kurang terkesan dengan bebanan yang keluarga tanggung..Lagi-lagi bila masing-masing sudah ada haluan sendiri, so, dia bebas nak buat apa sebab tak payah risau ,takde adik yang nak ikut jejak dia. Bila komitmen dah takde ni la, hidup dah umpama layang-layang terputus tali..



5.Lonely
Sindrom biasa yang dihadapi oleh anak-anak bongsu sedunia, ialah Over-speed Pre-Mature , ataupun tempoh pra-matang yang pantas. Rata-rata bongsu lagi cepat matang kerana dapat observe sendiri pengalaman abang-abang ngan kakak-kakak dia ketika membesar. Disebabkan cepat matang inilah , menjadikan dia seorang yang berdikari, dan mahu bebas dari keluarga seawal yang mungkin.Tak pasti kenapa dia suka buat hal sorang-sorang,Nak buktikan kat semuorang yang dia pun dapat ape yang lain dapat dengan tanpa bantuan, maybe?
Mula-mula bongsu akan ditinggalkan kat rumah , bila semua orang gi skolah situ sini, termasuk yang masuk asrama, maka dia mudah terasa lonely
.Kemudian, bila dah besar skit, dia tak mahu dilabelkan sebagai anak manja ke, anak kesayangan papa ke.maka semua keputusan dia akan wat sendiri Memandangkan tanggungjawab kat keluarga pun dah kurang, , lantas menjadikan dia seorang yang paling independent dalam keluarga.
Then, bila semuorang dah kahwin, maka hubungan dah makin jauh dengan abang-abang ngan kakak-kakak yang lain.Tatkala masing-masing riuh satu keter pulang beraya, dia drive sorang-sorang tengah malam, sayu.
Akibatnya, dia menjadi seorang yang sangat sinonim dengan lonely.Jadi jangan hairan kenapa anak bongsu belum berpunya sampai berjanggut, barangkali, dia mahu yang setaraf atau mungkin lebih dari apa yang abang-abang dan kakak -kakak dia ada sekarang.

Thursday, November 4, 2010

my love+my dream

its 3 am again!!!! terkenang pada kekasih yg berada di kedah.... sihat ka?? sakit ka... teringin nak sentuh dya,peluk dya,cium dya.... tp syg... dia dok jaoh... da dkat 2 bulan x bersua... apa da jd padanya.... mak aku kata, dya sihat.... tp x pueh ati la kalu aku x tgk ngn mata aku seniri... relly luv her.... aku nak ceritakan lah sedikit pasai awek aku.... awek aku nie, x la gelap sgt, x la cerah sgt... standet ja... kat mata owg, dya bukanla sapa2... tp kat mata aku, she's my luv... aku knai dya time 2008.... time 2 aku ngaji kat KMPP.... aku kenai dlm tenet ja... search2 terjumpa!!! CANTEK plak 2... berbaloy.... hahahaha.... then aku tros aproach... tanya kabar(perkenalan!!!) rupanya si-dia berasal dari seberang.... bukan INDON!!!! tp LABUAN.... menetap kat sini da 2 taon.... masuk skang 4 dah la.... hahaha.... first aku jumpa dya.... aku dah jatuh cinta pndg pertama.... fuh!!!! keayuan terserlah la katakan.... aku amek tros wat awek(mampu), mak aku pun da setuju.. apa lg... aku on jela!!!.... first date aku, aku wak dya p tasek.... hahaha... romantik... bila aku bwk p tunjuk kat kengkawan aku... suma jelez... hahaha... marka lawa 2... skang, alhamdulillah, hubungan kami berkekalan sampe 2 taun..... kekadang dya susah, aku tlg, jaga mkn minum dya... suma aku jaga.... dya anak yatim... kalu aku x jaga, sapa lg nak jaga... walopun aku yg x ensem nie(kurang ensem sikit dari brad pitt) jd marka dya, dya x pnah meragam,baek,jaga aku, memacam lagila... dya pun x penah wat perangai... sayang aku kat dya... hahaha..... skang aku nak kenalkan ek awek aku kat dlm blog nie.... hahaha

nie la awek labuan aku.... hahaha(dia sebuah KERETA!!!)


baek... selesai aku cta pasai awek aku, aku nak cita plak apa perancangan masa depan aku dengan beliau....






first: aku nak tukaq nadi dya.... hahaha..
ENJIN 4G93 OR 4G92...
aku x kesah turbo or NA...
tp yg pntg, DOHC...
enjin:RM 2000-3000
pasang siap:rm 1500-2000
endorse JPJ:RM unknown

then:aku nak tukaq dash board evo 3
dashboard nie, yg war aku mnat sgt, dya
ada digital aircond... NMPK canggih kot!!
men tekan2 ja... haha..
ada rasa mitsu skali... walopun x mmpu bli evo,
bli dash board dya suda...
atleast keta aku ada little% of evo
worth:RM1100


then aku nak tukaq dya punya piping...
x la sampe kuaq api... tp bg senang tarek... pickup..
bunyi pun cun... hahaha
worth:RM 500-1200(siap psg)

dan yg plg penting!!!!! (tenene!!!)

cat warna biru subaru matallic 2k
pergh!!!! bling2 mata pokcik!!!
hahaha mmg lawa abes la awek aku kalu
sapu cat neh...
worth:RM2000-3000(ikot kualiti n kedai)

dan bnyak lg aksesori tambahan yg sama waktu dgnnya....

In Car Entertainment(ICE)
set lengkap termasuk boom box
worth:RM 1500-2000

mitsubishi side mirror
with adjustable engine
worth:RM220

lastly: aku nak tukaq kasut beliau...
rim kat atas nie rim SSR Type C 16"x 7j
worth of RM5200
made in japan nie!!

aku harap hubunga kita akan terus bekekalan hingga kau akan jd amat lawa...
aku x kesah berhabis duit pada ang...
ang yag aku sayang... jgn buat perangai sudah... luv u LA2635!!!!


Saturday, October 23, 2010

hey all peeps.... hahaha.... its 3 am n my eyes still open.. so i wuld post the best birthday wishes...
sadly in this many wishes, i dunt get even the simple as 'happy b'day' one on my birthday... hahaha.... im always the not important person in other people life.... what a joke... enjoy!!!!

Thinking of you with love on your birthday and wishing you everything that brings you happiness today and always.

To the world, you may be one person. But to me, you are the world.

It’s as easy to stay in love with you as it was to fall in love.

Happy Birthday my love!

It is not being in love that makes me happy but it is being in love with YOU that makes me happy.

With each year I love you more and more.

I’m enthralled by your beauty, mesmerized by your charisma and spellbound by your love. No wonder I am always thinking about you.

It’s always a treat to wish Happy Birthday to someone so sweet.

My heart for you will never break. My smile for you will never fade. My love for you will never end. I love you.

Happy Birthday my dearest and sweetest, not a day goes by when I do not think of you and how empty my life would be if you were not here.

With each year I’ll love you more. Remember that your best years are still ahead of you and I’ll be there for every up down and in between.

Because you’re the gift in my life, I give you my gift of love.

Happy Birthday my love. I’m so glad we’re spending it together.

I love you more than I did yesterday, but not as much as I will tomorrow.

I am so glad that I can share this special day with my favorite person.

Sending you my love on your birthday and everyday.

It takes only a few seconds to say I love you but it will take me an entire lifetime to show you how much.

You get lots of greetings for your birthday but this one comes to you with all of my love.

It’s not important that this day is your birthday. It’s important that everyday is your day and you are mine!

Next to you is one of my favorite places to be. Happy Birthday

It must have been a rainy day when you were born because the heavenswere crying because it lost its most beautiful angel.

When we’re together or when we’re apart, you’re first in my thoughts and first in my heart. Have a wonderful birthday.

Friday, October 22, 2010

mak tipu!!!!!!




mari kita baca dan selami cerita dari rakan sy.... kasihan sekali... ibu dia seorang penipu... layan.......


Memang sukar utk org lain percaya, tp itulah yg berlaku. Ibu sy memang seorang pembohong! Sepanjang ingatan sy, sekurang-kurangnya 8 kali ibu membohongi sy. Sy perlu catatkan segala pembohongan itu utk menjadi renungan anda semua.



Cerita ini bermula ketika sy masih kecil. Sy lahir sebagai seorang anak lelaki dlm sebuah keluarga yg miskin. Makan minum serba kekurangan. Kami sering kelaparan. Ada kalanya selama beberapa hari kami terpaksa makan berlaukkan seekor ikan masin dikongsi 1 keluarga.Sebagai anak yg masih kecil, sy sering saja merungut. Sy menangis mahukan nasi dan lauk yg banyak. Tapi mak cepat memujuk. Ketika makan, mak sering memberikan bahagian nasinya utk sy. Sambil memindahkan nasi ke mangkuk sy, mak berkata: "Makanlah nak, mak tak lapar."- PEMBOHONGAN IBU YANG PERTAMA.

Ketika sy mulai besar, mak yg gigih sering meluangkan waktu senggangnya utk pergi memancing di tali air berhampiran rumah. Mak berharap dari ikan hasil pancingan itu dapat memberikan sedikit makanan untuk pembesaran kami adik-beradik.Pulang memancing, mak memasak gulai ikan yg segar dan mengundang selera. Sewaktu sy memakan gulai ikan itu, mak duduk di samping kami dan memakan sisa daging ikan yang menempel di tulang drpd bekas sisa ikan yg sy makan tadi.Sy sedih melihat mak seperti itu. Hati sy tersentuh, lalu dengan menggunakan sudu, sy memberikan ikan itu kepada mak. Tetapi mak dengan cepat menolaknya. Mak berkata: "Makanlah nak, mak tak suka makan ikan." -PEMBOHONGAN IBU YANG KEDUA.

Di usia awal remaja, sy masuk sekolah menengah. Mak pergi ke kedai dengan membawa sejumlah penyapu lidi dan kuih-muih utk menyara persekolahan sy, abang dan kakak.Suatu dinihari, lebih kurang 1.30 pagi, sy terjaga dari tidur. Sy melihat mak sedang membuat kuih bertemankan sebuah pelita di hadapannya. Beberapa kali sy lihat kepala mak terhangguk kerana terlalu mengantuk. Sy berkata: "Mak, tidurlah, esok pagi mak kena pergi kebun pula." Mak tersenyum dan berkata: "Cepatlah tidur nak, mak belum mengantuk lagi." -
PEMBOHONGAN IBU YANG KETIGA.


Di hujung musim persekolahan, mak meminta cuti kerja supaya dapat menemani sy pergi ke sekolah untuk menduduki peperiksaan penting. Ketika hari sudah siang, terik panas matahari mulai menyinari, mak terus sabar menunggu sy di luar dewan. Mak sering kali saja tersenyum dan mulutnya terkumat-kamit berdoa kepada Ilahi agar sy lulus ujian peperiksaan ini dengan cemerlang.Ketika lonceng berbunyi menandakan ujian sudah selesai, mak dengan segera menyambut sy dan menuangkan kopi yang sudah disiapkan dalam botol yang dibawanya. Kopi yang kental itu tidak dapat dibandingkan dengan kasih sayang mak yang jauh lebih kental.Melihat tubuh mak yang dibasahi peluh, sy segera memberikan cawan sy itu untuk mak dan menyuruhnya minum. Tapi mak cepat-cepat menolaknya dan berkata: "Minumlah nak, mak tak haus." -PEMBOHONGAN IBU YANG KEEMPAT.



Setelah pemergian ayah kerana sakit, iaitu selepas sy baru beberapa bulan dilahirkan, maklah yang mengambil tugas sebagai ayah kepada kami sekeluarga. Mak bekerja mengambil upah di kebun, membuat penyapu lidi dan berjual kuih-muih agar kami tidak kelaparan.Tapi apalah sangat kudrat seorang ibu. Kehidupan keluarga kami semakin susah dan susah. Melihat keadaan keluarga yang semakin parah, seorang pakcik yang baik hati dan tinggal berjiran dengan kami, datang membantu mak. Anehnya, mak menolak bantuan itu.Jiran-jiran sering menasihati mak supaya menikah lagi agar ada seorang lelaki yang akan menjaga mak dan mencarikan wang untuk kami sekeluarga. Tetapi mak yang memang keras hatinya tidak mengendahkan nasihat mereka. Mak berkata: "Saya tidak perlukan cinta, saya tidak perlukan lelaki." - PEMBOHONGAN IBU YANG KELIMA.


Setelah kakak dan abang habis belajar dan mulai bekerja, mak sudah pun tua. Kakak dan abang menyuruh mak supaya berehat saja di rumah. Tidak payahlah lagi bersusah payah dan bersengkang mata untuk mencari duit. Tetapi mak tidak mahu. Mak rela pergi pasar setiap pagi menjual sedikit sayur untuk memenuhi kekperluan hidupnya.Kakak dan abang yang bekerja jauh di kota besar sering mengirimkan wang untuk membantu memenuhi keperluan mak, pun begitu mak tetap berkeras tidak mahu menerima wang tersebut. Malahan mak mengirim balik wang itu, dan mak berkata: "Jangan susah-susah, mak ada duit." -
PEMBOHONGAN IBU YANG KEENAM.


Setelah tamat pengajian di universiti, sy melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana di luar negara. Pengajian sy di sana dibiayai sepenuhnya oleh sebuah syarikat besar. Sarjana itu sy sudahi dengan cemerlang, kemudian sy pun bekerja dengan syarikat yang telah membiayai pengajian sy, juga di luar negara.Dengan gaji yang agak lumayan, sy berhajat membawa mak untuk menikmati penghujung hidupnya di luar negara. Pada pandangan sy, mak sudah puas bersusah payah untuk kami. Hampir seluruh hidupnya habis dengan penderitaan, eloklah kalau hari-hari tuanya ini mak habiskan dengan keceriaan dan keindahan pula.Tetapi ibu yang baik hati, menolak ajakan sy. Mak tidak mahu menyusahkan anaknya ini dengan berkata: "Tak payahlah, mak tak biasa tinggal di negara orang." - PEMBOHONGAN IBU YANG KETUJUH.


Beberapa tahun berlalu, mak semakin tua. Suatu malam sy menerima berita mak diserang penyakit kanser. Mak mesti dibedah secepat mungkin. Sy menjenguk ibunda tercinta.Sy melihat mak terbaring lemah di katil hospital setelah menjalani pembedahan. Mak yang kelihatan sangat tua, menatap wajah sy dengan penuh kerinduan. Mak menghadiahkan sy sebuah senyuman biarpun agak kaku kerana terpakas menahan sakit yang menjalari setiap inci tubuhnya. Sy dapat melihat dengan jelas betapa penyakit itu telah memamah tubuh ibu sehingga mak menjadi terlalu lemah dan kurus.Sy menatap wajah mak sambil berlinangan air mata. Sy cium tangan mak, kemudian sy kucup pula pipi dan dahinya. Di saat itu hati sy terlalu pedih, sakit sekali melihat mak dalam keadaan seperti ini. Tetapi mak tetap tersenyum dan berkata-kata: "Jangan menangis nak, mak tak sakit." -PEMBOHONGAN IBU YANG KELAPAN.





Setelah mengucapkan pembohongan yang kelapan itu, ibunda tercinta menutup matanya untuk kali terakhir kali.

Anda bertuah kerana masih mempunyai ibu dan ayah. Anda boleh memeluk dan menciumnya. Kalau ibu anda jauh dari mata, anda boleh menelefonnya sekarang, dan berkata: "MAK, SAYA SAYANGKAN MAK." Tapi tidak sy. Sehingga kini sy diburu rasa bersalah yang amat sangat kerana biarpun mengasihi ibu lebih dari segala-galanya, tapi tidak pernah sekalipun sy membisikkan kata-kata itu ke telinga ibu, sampailah saat mak menghembuskan nafasnya yang terakhir. Ibu, maafkan sy. SAYA SAYANGKAN MAK...


Thursday, October 21, 2010

siapalah aku, hanya pemuja dari jauh...

hmmmmmmmmmm

Senyumanmu jelinganmu membuai khayalan
Kau dan aku hidup di kayangan

Sejak kita bersua
Dapat kurasa sesuatu istimewa
Tapi kusedar
Siapalah aku
Si pemuja dari jauh

Meskipun berdekatan
Dunia kita berasingan
Sejengkal bagaikan sebatu
Siapalah aku
Si pemuja dari jauh

Senyumanmu jelinganmu membuai khayalan
(Membuai khayalan)
Kau dan aku hidup di kayangan

Kuingin mendekati dengan lebih dekat lagi
Tapi tak mungkin oh tak mungkin

Siapalah aku
Si pemuja dari jauh
Si pemuja dari jauh
Si pemuja dari jauh


hmmmmmmmmmmmmm

Dalam hati ini ada nama mu
Nama seorang insan yang aku rindu
Dalam diri ini ada sayang mu
Sayangnya diri mu tidak mengerti

Dalam senyum ini ada tangisan
Tangisan seorang insan terluka
Dalam jiwa ini ada pilunya
Pilu yang membuat aku menangis
Oh hibanya... ( oh... )

Sayu hati... sayu sekali
Melihat engkau berpimpin tangan
Dengan sidia
Sakit hati... sakit sekali
Pabila cinta yang aku beri tak dihargai

Sungguh terhina letih tidak bermaya
Rasa terkilan bunga yang ku puja
Kini mekar harum di jambangan orang
Kau yang ku sayang
Aku yang gundah

Kalau tahu sakit begini
Tidak aku bermain cinta
Kalau tahu siksa begini
Tidak aku menyanyangi mu
Pilu resah di hati ini
Mengusung rindu...
Ku tak berdaya

Wednesday, October 20, 2010

sebuah lagi lagu...




SCREEN-TAK SUKA TAK APA
Jikalau orang tak suka tak apa
Tapi janganlah kau mengata
Sudah menjadi adat di dunia
Ada rupa dan berharta orang suka

Jikalau orang tak suka tak apa
Biarlah ku mengundur diri
Mungkin kau rasa aku tak sepadan
Dengan dirimu

( 1 )
Ku sedar diri ini
Aku hanyalah insan biasa
Tapi aku ada harga diri

Walaupun terguris hati ini
Hingga menitis air mata
Namun semuanya tak bererti
Bagimu

Waktu orang suka semuanya indah
Waktu dah tak suka oh ada-ada saja
Sukarnya nak ku temui
Cinta yang sejati dan bahagia

( ulang 1 )

Jikalau orang tak suka tak apa
Tuhan masih menyayangiku
Moga suatu hari akan tiba
Jodoh buatku dengan insan
Yang ikhlas cintanya

Friday, October 15, 2010

terkilan.....

Ada rupa dan berharta owg suka.....

Kalau lelaki hansome pendiam
perempuan akan kata akan kata: wow!cool gile mamat neh...
Kalau lelaki tak hansome pendiam
perempuan akan kata: bisu ke psyco...

Kalau lelaki hansome berbuat jahat
Lelaki akan kata: mst ada krisis nih...semua orang melakukan kesilapan...
Kalau lelaki tak hansome berbuat jahat
perempuan akan kata: dah la tak hansome!! prangai cam taik!!

Kalau lelaki hansome menolong perempuan yg kesusahan
perempuan akan kata: wow!hero sejati...
Kalau lelaki tak hansome menolong lelaki yg kesusahan
perempuan akan kata: hmm...taktik nak ngorat la tu...

Kalau lelaki hansome dpt perempuan cun
Lelaki akan kata: ok la...bagai pinang d belah dua...
Kalau lelaki tak hansome dpt perempuan cun
Lelaki akan kata: kesian...mst dah kena bomoh pompuan tu... x pun poket dia tebal!!!

Kalau lelaki hansome d tinggal kekasih
perempuan akan kata: buta kayu btol minah tu!! "jgn rso, i kan ade.."
Kalau lelaki tak hansome d tinggal kekasih
perempuan akan kata: patut pon kena reject...

Kalau lelaki hansome bawa BMW
perempuan akan kata: dak la ensem.. berkejaya plak/anak owang kaya plak!!
Kalau lelaki tak hansome bawa BMW
perempuan akan kata: dah la drebar... nak berlagak plak

Kalau lelaki hansome tolong bukakan pintu kereta
perempuan akan kata: wah...caringnyer... gentlement lagi...
Kalau lelaki tak hansome tolong bukakan pintu kereta
perempuan akan kata: tlg sikit!!! i bukan x de tangan.. bley bukak sendiri r..

Kalau lelaki hansome bersedih hati
perempuanakan kata: don't worry,i will make u happy forever...
Kalau lelaki tak hansome bersedih hati
perempuan akan kata: hey!!! dah la jantan... nak nagis plak.. tah pa pa...

Kalau lelaki hansome pandai
perempuan akan kata: dah la ensem,pandai plak tu... mmg perfect r
Kalau lelaki tak hansome pandai
perempuan akan kata: nerd...

Kalau lelaki hansome main2 miskol
perempuan akan kata: syoknye!!rindu la tu...
Kalau lelaki tak hansome main2 miskol
perempuan akan kata: ko ni takde keje lain ke??!sibuk ni tau tak!!

Kalau lelaki hansome hantar email hari2
perempuan akan kata: sukenyer...!!
Kalau lelaki tak hansome hantar2 email
perempuan akan kata: asyik2 email dia...boring!

Saturday, October 9, 2010

sebuah lagu

seribu bayangan by Damasutra...

Kau masih menduga sehingga kini
Andai ku bersenda dengan teka teki
Seribu bayangan aku gambarkan
Masih lagi kau tak mengerti

Sedalamnya lautan tingginya bulan
Bisa disentuh dengan pengetahuan
Sepahitnya henpedu bisa ditelan
Jika itulah penawarnya

Inikan pula perasaan
Yang lahir dari jiwa
Dan kita sama sama merasa
Denyut kasihnya

Bukan sengaja aku merahsiakan cinta
Tapi curiga kau kan tersalah sangka
Kerana kita rasa bangga bila dipuja
Dan rasa keji bila dihina

Kerna kita menolak segala bencana
Dan asyik bergembira dengan nikmatnya
Sedangkan semua ini adalah takdirNya
Dan kita harus bersyukur sentiasa

Bukannya teka teki gurauan hati
Sekadar melindung kasih yang tersembunyi
Bukan mudah mencari kasih abadi
Dalam terang ia sembunyi....

Dalam terang ia sembunyi.
mengapa masih kau x mngerti,

10/10/10

kenapa kau buat aku begini,
setelah hatiku kau curi,
ku sentiasa mahu kau di sisi,
hanya kau saja bertakhta di hati,
kau biar ku seperti layang2 x bertali,
atau mungkin aku yg x mengerti,
mengertilah bahwa aku sepenuh hati,
bukan tujuanku ingin menyakiti,
tetapi aku hanya jujur pada diri,
sudah puas ku cuba bohong pada diri,
jawapannya masih belum kutemui,
akan kuusahakan walauapapun terjadi,
mungkin aku perlu mngundur diri,
siapalah diriku ini,
layakkah berada disisi,
tiada tempat untuk bertakhta dihati,
percayalah bahwa kau yg satu dihati,
aku menunggumu walau apapun terjadi,
seandainya kau beriku peluang sekali,
mencintaimu sepenuh hati....

hahahahahahaha!!!!!! cena ngn ayat jiwang karat temuntah kat atas??? hahaha... ayat nie bukan aku copy, tp ku tulis seniri taw... huhu.. mungkin isi aty ku.. atau munkin rekaan semata... answer urselve... aku nak mengambil pluang post pada tarikh yg mcm bez nie 10/10/10=XOXOXO......

Thursday, October 7, 2010

Wednesday, October 6, 2010

Seseorang yang mencintai kamu


Seseorang yang mencintai kamu.....Tidak bisa memberi alasan Mengapa ia mencintaimu...Dia Hanya tau, di mata dia...Kamulah satu - satunya...

Seseorang yang mencintai kamu...Sebenarnya Selalu membuatmu marah/sakit hati/sedih/stress...Tapi dia tidak pernah tau hal bodoh apa yang sudah dia lakukan...Kerana semua yang dia lakukan adalah untuk kebaikanmu....

Seseorang yang mencintai kamu....Jarang memujimu, tetapi di dalam hatinya kamu adalah yang terbaik....Hanya itu yang ia tau....

Seseorang yang mencintai kamu....akan marah-marah atau mengeluh jika kamu tidak membalas pesannya atau msgnya....Kerana ia peduli dan tidak ingin sesuatu terjadi pada kamu...

Seseorang yang mencintai kamu.....Hanya menjatuhkan airmatanya di hadapanmu, dan ketika kamu mencuba menghapus airmatanya....Kamu telah menyentuh Hatinya!Ya.....Dimana hatinya selalu berdegup/berdenyut/bergetar hanya untuk kamu.....

Seseorang yang mencintai kamu....Akan mengingati setiap kata yang kamu ucapkan....Bahkan yang tidak sengaja dan ia akan selalu menggunakan kata2 itu tepat waktunya.....

Seseorang yang mencintai kamu....Tidak akan memberikan janji apapun dengan mudah....Kerana ia tidak mau mengingkari janjinya....Ia ingin kamu untuk mempercayainya....dan dia ingin memberikan hidup yang paling bahagia dan aman Selama-lamanya....

Seseorang yang mencintai kamu.....Mungkin tidak bisa mengingati tarikh/peristiwa yang istimewa....Seperti perayaan Hari ulang tahunmu....Tapi ia tahu bahawa setiap detik yang ia lalui, Ia mencintai kamu, tidak peduli hari apakah ini....

Seseorang yang mencintai kamu...Tidak akan berkata "aku mencintaimu" dengan mudah....Kerana segalanya yang ia lakukan untuk kamu adalah untuk menunjukkan bahawa dia mencintaimu...Tetapi hanya mengatakan I LOVE YOU, pada situasi yang istimewa...Kerana ia tidak mau kamu salah mengerti...Dia mau kamu mengetahui bahawa ia mencintai dirimu...

Seseorang yang benar2 mencintai kamu...Akan merasa bahawa sesuatu harus di katakan sekali saja...Kerana ia fikir bahawa kamu telah mengerti dirinya...Jika berkata terlalu banyak Ia akan merasa bahawa tidak ada yang akan membuatnya bahagia/tersenyum....

Seseorang yang mencintai kamu .....Akan pergi ke Airport untuk menjemputmu...Dia tidak akan membawa sejambak Mawar dan memanggilmu sayang seperti yang kamu harapkan...Tetapi ia akan membawa galasmu dan bertanya mengapa kamu menjadi kurus dalam waktu 2 hari???Dengan Hatinya yang tulus....

Seseorang yang mencintaimu...Tidak tahu adakah dia harus menelefonmu ketika kamu marah...Tetapi ia akan mengirim pesanan setelah beberapa jam...Jika kamu menanyakan : Mengapa ia tidak menelefon..?Ia akan berkata: Ketika kamu marah penjelasan dariku semua hanyalah sampah. Tetapi ketika kamu sudah tenang, Penjelasanku baru akan benar-benar menyejukkan hati.

Seseorang yang mencintai kamu...Akan menyimpan semua benda yang telah kamu berikan...Bahkan Kertas kecil bertuliskan I LOVE YOU ada di dalam dompetnya.

Seseorang yang mencintai kamu...Akan selalu berusaha membuatmu tersenyum dan tertawa walau kekadang caranya membingungkanmu...

Seseorang yang mencintaimu...Akan membalut hatimu yang pernah terluka dan menjaganya dengan setulus hati agar tidak terluka lagi...Dan ia akan memberikanmu yang terbaik walau harus menyakiti hatinya sendiri...

Seseorang yang mencintai kamu...Akan rela melepasmu pergi bila bersamanya kamu tidak bahagia...Dan ia akan ikut bahagia walau kamu yang dicintainya bahagia bersama orang lain....Walaupun hakikatnya hatinya terluka dan kecewa…credit to mello

Monday, September 20, 2010

hidup sebagai student architecture....

Arini 20 sept 2010 aku ada interm crit.... aishy... x tgk kalender ka.... arinie raya ke-10... adoy... mujuq la aku sedaq tugas aku sbg student, mcm nie la... huhuhu... baeklah... tanpa berlengah, aku nak cita perjalanan idopku sampe aku tensen... aku tiba kat sri iskandar ari sabtu aritu... pkoy 12 tghari... panasnya sri iskandar... x mcm metropolitan aku yg sejuk 2.... aku mai jd mat rempit ngn TED... huhu.... sebelum 2 aku da malaz buka fb a.k.a mukabuku.... sebab suma aku bc post keja nu, keja nie.... nek tensen!!!!! aku mai ari sabtu angan2 nak wat keja awai la kononya... hahahaha.... cri adea sari ari sabtu 2.... dpt mlm 2 x mau wat lg, esknya (ahad) bwu nak wat.... bila pg ahad 2 aku mgkit awai... wat model....

Lihat hasilnya..... huhu..... nie namanya private studio.... kerna natangniae la aku pening.... kerna dia juga aku dalam dilema.... aku nak menceritakan pengalaman aku di crit ngn Mr. Raja salah sowng lect aku yg boley dikatakan OTAI,RILEK,BERGAYA.... mari sama2 kita renungkan crit session aku.... tp aku x karang habis la... jenoh aku nak egt... lama ow aku crit ngn dya... huhu... last2 skali aku plak dalam dilema...

Mr. Raja:studio sapa yg longboard 2?
Aku : ha... saya la....
Mr. Raja: thematic studio long board tp kenapa la dia simetry???
Aku : saya x ley pikir yg len.... n saya da buntu... mood raya x ebeh lg cik...
Mr. Raja:kenapa form dya x panjang??
Aku :......
Mr. Raja: kalau da subject kamu...... (tangan tunjuk perkataan LONGboard), jd dya kena???
Aku :panjang...
Mr. Raja:apa?
Aku :panjang!
Mr. Raja:kuat lg!
Aku :PANJANG!
Mr. Raja:KUAT LAGI!!!!!
Aku :PAANGJAANNGG!!!!!!!!
Mr. Raja:tgk nie,(tangan tnjuk curving longboard 2) mana kat model kamu nie??
Aku :...........
Mr. Raja:hirachi x dak.... suma sama... nmpak boring.. try explore lg....
Aku :......... (senyum)
Mr. Raja:site kamu kat mana?
Aku :lumut....
Mr. Raja:viewing area nie menghadap mana?
Aku :laut,bukit n sunset...
Mr. Raja:ha!!!! da view elok, awat x guna??? dalam nie ada ekond ka gena???
Aku :ada ekond....
Mr. Raja:rumah tpi laut ats bukit, apa owg kata?? angin sepoi2 bahasa.... tp rasa ekond... rugila...
Aku :jd saya kena buat lounge la ek??
Mr. Raja:mungkin(sengeh), x taw la... kamu wat la....
Aku :...... (senyum x pueh ati)
Mr. Raja:kamu boley lounge dya kat sini, sini,sini.... semuanya mungkin la.... tp jgn la silap letak...
tgk nie, area ada banyak x kan tandas terapung?? kita habis masa kat WC(tandas)
5-6 minit ja... x kan WC dpt view plg best.... bla,bla,bla,bla,(manyak gila brief cik raja...
x mampu tulis)
Aku :jd saya kena wat mcm nie?
Mr. Raja:mungkin...
Aku : kalau saya wat mcm nie boley??
Mr. Raja:mngkin.....
Aku :jadi maksud cik raja kna mcm nie?(mula tensen)
Mr. Raja:mungkin....
Aku :........(tanpa reaksi dgn muka yg x pueh ati)
Mr. Raja:Afifi, bulan x kan jatuh keriba, jgn pikir lg soal len... pikir design nie dulu...bla,bla,bla...
awek2 apa suma tgai dulu.... bila kamu berjaya wat design, sapa pun mau punya.... jgn
risau... biaq kita repeat design.... asalkan kita pueh ati wat design..... (berlalu dgn
bergayanya tinggalkan aku seorang berfikir)

Aku keliru telah mula menjadi buntu.... kalu aku ada super power boley bc pikiran owg beznya..... baca tgk apa beliau mau dari aku.... x la aku dpt jwapan 'mungkin' ja.... huhuhu..... tp dgn sesi crit cik raja rini, dya tlah buka hati n pikiranku la... anyways thanks... esk aku nak p crit kat cik firdaus pulak.... aku harap aku dpt lbih manyak lg untuk membantu aku....

Saturday, September 18, 2010

kejiwangan melanda diri

Dalam hati ini ada namamu... hahaha... pada mlm ini aku rasa kejiwangan...kita sebagai manusia,khlifah di muka bumi ini x kan lari dari mencintai n dicintai...slain 2 2 ada lg mood2 jiwang yg aku boley list kan,Contohnya...suka,duka,lara,hampa,BERHARAP,bertepuk sebelah tangan,complex,TTM,tidak diketahui status dan pelbagai lg...mlm nie aku dapat 1 ilham membina ayat yg jiwang super KARAT x ENGAT punya... so sesiapa yg mudah terasa geli, WARNING!!! sila CLOSE TAB..Baiklah...Jika hangpa(korang in KL) mengail (memancing) ikan….setelah ikan itu terlekat di mata kail, hangpa kena ambik terus ikan tu….janganlah sesekali hangpa lepaskan ia semula dalam air begitu saja….kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kail hangpa dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup...

samalah juga setelah memberi banyak pengharapan kepada seseorang…setelah ia mula menyayangimu hendaklah hangpa menjaga hatinya….janganlah hangpa terus meninggalkannya begitu sahaja….pasai dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu….

Jika hangpa tahan (menadah) air biaqlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah anggap ia teguh…. cukuplah ala kadar….bila sekali ia retak…. mesti susah untuk hangpa tanpan (menampal)nya semula….akhirnya ia dibuang….sedangkan jika hangpa cuba repair mungkin boleh guna lagi….

lebih kurang la juga kalau hangpa memiliki seseorang, terimalah seadanya….Janganla pulak hangpa terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa….anggapla dia manusia biasa...Apabila sekali dia buat silap, bukan mudah hangpa terima…. last sekali hangpa kecewa meninggalkannya.Sedangkan kalau hangpa memaafkan, boleh jadi hubungan hangpa akan berterusan hingga ke akhirnya….

Dan kalau hangpa ada sepinggan nasi… yang hangpa pasti baik untuk diri hangpa... Mengenyangkan... Berkhasiat...awat hangpa berlengah, cuba mencari makanan yang lain..Terlalu ingin mengejar kelazatan...Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya...Kamu akan menyesal.

sama la macam hangpa jumpa seseorang... yg hangpa dah rasa dya 2 da cukup baik dah bg diri hangpa, sayang korang(try jd KL), kasih pada korang(nak try lg sekali)... awat berlengah?? jgn la cuba bandingkan ngn yg lain...jgnlah terlalu mengejar kesempurnaan.... jgn la nty owg yg kita yakin boleh syg kita jd ha owg len... 2 sekadar renungan ja senaqnya...bg kisah aku plak... amatla complex.. aku seniripun x phm dgn apa yg ku rasa... hahahaha.... sebelah tgn yg menghela x disambut.... KUDUNG... hahahaha....

Wednesday, September 8, 2010

Bukti Perempuan itu Rumit

Okey ni untuk follow up kepada post aku yg dulu... Aku telah mencari bukti bahawa Perempuan Rumit...

1.Jika kamu melayannya dengan baik, dia fikir kamu cuba “mengorat” dia.
Jika tidak, kamu akan dianggapnya sombong.

2. Jika kamu berpakaian segak, dia fikir kamu cuba untuk menggoda perempuan lain.
Jika tidak, dia kata kamu kekampungan.

3. Jika kamu berdebat dengannya, dia kata kamu tak pernah dengar cakap dia.
Jika kamu berdiam diri, dia kata kamu dah bosan dengan dia.

4. Jika kamu lebih pintar daripada dia, dia akan cari “point” untuk jatuhkan kamu.
Jika dia yang lebih pintar, dia bilang “ewh nak melawan pula”.

5. Jika kamu tidak cinta padanya, dia akan cuba menggoda kamu bermati-matian.
Jika kamu mencintainya, dia akan cuba untuk bermain kayu tiga.

6. Jika kamu share masalah dengan dia, dia akan dengar tapi dalam hati “tu masalah kamu”.
Jika tidak, dia tuduh kamu merahsiakan sesuatu daripadanya.

7. Jika kamu cerewet padanya, dia anggap kamu seperti seorang yang tidak memahami.
Jika dia yang cerewet pada kamu, itu kerana dia mengambil berat.

8. Jika kamu mungkir janji kamu, kamu tidak boleh dipercayai dan di “lebel”
sebagai lelaki penipu.
Jika dia yang ingkari janjinya, dia akan memberi 1001 alasan untuk “cover”.

9. Jika kamu menyakitinya, kamu dianggap kejam dan dayus.
Jika dia yang menyakitimu, itu kerana kamu terlalu sensitif dan terlalu sukar
untuk dijaga hati.

10. N... aku post yg nie... mestila mana2 kaum hawa pun x akan mngaku... tobat x ngaku aih... even benda btoy.... kepala batu!!! hahahahaha PEACE...

Andainya Perempuan Tahu

Baik untuk sambungan post bawah ni. aku sebagai kaum adam amat nak menegaskan bahawa kamijuga...... apa ek.... urm..... andainya gurl tawu....


Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin)

Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.

Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.

Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.

Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita…

Lelaki memang dilahirkan dgn perasaan yg kuat terhadap wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool,TASEK.....

Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama!

Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.

Bila lelaki cakap..”Emm..tengoklah dulu”..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.

Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.

Kebanyakan lelaki yang nampak ‘desperate’, datang dari sekolah all boys!

Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.

Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini… Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dengan lebih baik.

Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan ‘flirting’ dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yang istimewa… yang lain hanya kawan

Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari… maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja… .Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah!

Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.

Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti…

Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.

Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.

Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yang hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan!

perbedaan antara kaum adam dan hawa....

assalamualaikum n salam 1 malaysia... sedang kita berseronok menyambut kedatangna syawal kita terlupa bahawa kita bakal kehilangn ramadhan yg amat istimewa... menjelang syawal memang la byak owg juai kuey2 raya... tidak terkecuali kawan aku faz n ct.... td ptg aku p lepak @ mengacau depa juai kuey... hahahaha.. tiba2 timbul persoalan 'awat laki mcm nie' 'awat x mcm nie'... puaas aku menangkis tomahan yg mendatang... so kepada kaum adam... jgn rsaw aku ttp perjuangkan hak kita... hahahaha... so aku terjumpa 1 atikel nie.... n aku rasa menda ilmu napa x kongsi bersama kan... jd aku copy n paste ja..(malaz edit senaqnya) hahahaha..

1. Wanita menarik nafas lebih kerap daripada lelaki, manakala lelaki menarik nafas lebih dalam daripada wanita.

2. Sistem badan lelaki dan wanita pun tidak sama. Lelaki lebih banyak memerlukan oksigen berbanding wanita supaya mereka dapat menukarnya menjadi tenaga.

3. Kulit lelaki lebih kasar, kulit perempuan lebih halus.

4. Perempuan lebih halus suara berbanding lelaki yang kasar dan besar suaranya.

5. Lelaki memiliki tulang anggota yang lebih panjang berbanding wanita. Tulang wanita bukan sekadar lebih kecil malah susunannya berbeza disebabkan wanita diciptakan Tuhan dengan struktur tubuh bagi melahirkan anak.

6. Demikian juga pada segi psikologi, wanita secara umum lebih bersikap mudah mengikut kata hati, lebih berminat kepada cinta dan kasih sayang dan hubungan perasaan.

7. Apabila mengamati benda, kedua-duanya juga berbeza. Lelaki lebih menggunakan pengamatan tumpuan. Manakala wanita menggunakan lebih pengamatan luas dan membesar. Pengamatan lelaki ibarat cahaya laser yang menumpu kepada sesuatu objek. Manakala, pengamatan wanita ibarat lampu suluh, yang membuka; menampakkan banyak benda.

8. Wanita mahu mengambil tahu semua perkara. Daripada perkara kecil sehingga perkara besar. Sementara lelaki hanya menumpukan kepada matlamat utama;

9. Cuba perhatikan kepada wanita, apa yang mereka bawa apabila berjalan keluar rumah. Tengok sahaja pada beg tangan mereka. Lebih besar daripada lelaki. Lelaki membawa beg kecil sahaja. Di dalamnya hanya ada lesen kenderaan, duit, surat-surat penting dan kad kredit bank. Dalam beg tangan wanita semuanya ada. Di dalam beg tangan perempuan ada dompet duit, kad kredit, buku bank, buku cek, ada alatan make-up, cermin, sikat rambut, tisu muka, pengetip kuku, kunci pen, pensel, ubat sakit kepala, gambar suami, gambar anak, cermin mata hitam, buku telefon, tuala ehem.. ehem...dan macam-macam lagi.

10. Kenapa sedemikian dilakukan oleh wanita? Jawabnya kerana wanita memikirkan pelbagai kemungkinan perkara yang boleh berlaku. Mereka lebih peka, apabila sesuatu terjadi, persediaan sudah pun dilakukan. Ini bermakna pemikiran dan penumpuan wanita lebih lebar.

11. Pada lelaki, cukup dengan lesen memandu dan duit. Sebab mereka mahu sampai ke matlamat. Duit untuk membeli. Lesen memandu supaya selamat daripada disoal polis.

Demikianlah perbezaan yang wujud antara lelaki dan wanita. Kerana itu, tidak hairan apabila suami isteri ini melihat banyak perkara secara berbeza. Urusan-urusan rumah tangga kadang-kadang ditangani secara berbeza. Contohnya, suami isteri yang kedua-duanya bekerja, mereka terpaksa keluar dari rumah awal 2 pagi.

Dalam banyak hal, wanita bekerja yang paling kerap bersungut. Suaminya, apabila keluar sahaja dari rumah, yang dibawa hanya kunci kereta, masuk dalam kereta dan hidupkan enjin, kemudian tunggu isteri. Matlamat mereka ke pejabat. Manakala si isteri, memikirkan apa yang anak bawa ke sekolah, baju di ampaian siapa hendak ambil, anak belum pakai baju lagi, anak belum makan lagi. Kalau bolehnya, dia mahu memikirkan semua benda, kerana padanya, apabila sesuatu terjadi, bagaimana kesudahannya? Biar lewat ke tempat kerja, asalkan semuanya beres.

Apabila si suami dan si isteri ke kompleks membeli belah. Si isteri, apabila masuk sahaja ke pusat membeli belah dia melihat banyak benda dahulu, satu persatu, perlahan-lahan, dari atas ke bawah, kain ini dipegang, diperhatikan digeselkan. Kemudian pegang pula kain lain, selepas berjam-jam barulah dibuat pilihan membeli.
Pendek kata, si suami yang menjadi pengikut setia mudah bosan. Bagi lelaki apabila hendak membeli sesuatu, terus dituju ke tempat yang ingin dibeli dan membeli. Membeli belah pada lelaki tidak mengambil masa yang lama seperti perempuan.

Contoh-contoh tersebut menunjukkan wanita mengamati sesuatu berbeza daripada lelaki. Sebab itu, jangan bergaduh selepas membeli belah, jangan bergaduh ketika mahu ke tempat kerja. Si isteri jangan putus asa melihat si suami, apabila keluar sahaja dari rumah terus masuk kereta.Tanpa mengangkat botol susu anak, kain lampin anak, dan berbagai lagi untuk dibawa ke rumah pengasuh.
Akuilah kita berbeza. Perbezaan bukan untuk bermusuh, sebaliknya bagi saling membantu dan berkasih sayang. Kerana kita berbeza, kita lebih berkasih sayang.

Jangan disebabkan perbezaan pada cara berkasih sayang antara lelaki dengan seorang wanita, maka timbul krisis rumah tangga berpuluh tahun. Tentulah kerana perbezaan yang ada antara kita itu, maka kita lebih berkasih sayang.

Kerana itu, kita berbeza supaya saling sayang menyayangi.

Friday, August 27, 2010

buat tatapan umum.....

assalamualaikum dan salam ramadhan buat semua warga blogger... sedang aku boring2 td aku blogwalking n aku terbaca blog kawan aku(nama rahsia) dan nmpk tjok menariknya... jd slepas mntak izin tuan punya blog, aku kongsi kat semua warga blogger espesially awek/gurlz/pompuan/ladies/cikaro/kaum hawa n sama waktu dengannya....

-------------------------------------------------------------------------------------------------

50 guy's secrets that ladies should know
1.lelaki tidak detail dalam percakapan
contoh: apabilakita tanya komen tentang kakaknya yg baru putus cinta, dia pasti berkata,"Hmmm, dah putus nak buat mcm mana?" tak usah bimbang kerana genetik lelaki tidak dibentuk utk petah bercakap mcm perempuan. menurut pakar, wanita boleh mengeluarkan 6000 to 8000 words daily manakala lelaki hanya boleh mengeluarkan between 2000 to 4000 words onlyyyyy...
(omg, patutla byk perempuan pot pet pot pet)
2.wangnya adalah rahsianya
lelaki tidak akan memberitahu pasangan mereka jika menghadapi masalah kewangan. bagi mereka itu adalah keaiban diri.
(bukan semua mcm ni kot?)
3.lelaki dengki wanita shopping
alatan elektronik atau aksesori kereta boleh dikatan sebagai alat permainan bagi lelaki dewasa. mereka rela berhabisan berjuta2 lemon ringgit utuk mengubahsuai kereta menjadi transformers, tapi kenapa mereka membebel bila tengok perempuan shopping? weird right?
4.keluarganya, egonya
mereka tidak akan menceritakan masalah keluarga kepada kamu kerana tidak maju kamu menilai buruk2 tentang keluarganya (lelaki ego je yg takkn cerita the bad things to his partner)
-_-"
5.romantik? itu khayalan kita sahaja
dalam filem, kita sering lihat hero muncul di rumah kekasih dengan sejambak bunga. kenyataanya tidak begitu. ini kerana sejak awal lagi, otak lelaki lebih mengutamakan hal yg praktik. bagi mereka memberi sesuatu yg bakal layu dalam beberapa hari adalah pembaziran.
(ohh kalau nak bg bunga hari2, memang la rabak kocek seluar para lelaki...sekali sekala y not?)
6.kegagalan adalah rahsia
sebolehnya dia tidak mahu memberitahu pasangannya tentang kegagalan yang dialami. semua lelaki mahu menunjukkan kehebatan dan kelebihan mereka, jika ada kelemahan pasti disembunyikan.
7.jangan sentuh ibunya!!!!
lelaki jarang mengkritik ibu mereka.. apatah lagi kalau hubungn mereka akrab. memang panas jika dia membanding-bandingkan kamu dgn ibunya. bg lelaki, ibunya merupakan wanita ideal. mereka juga belajar rasa melindungi dari hubungan kedua orang tuanya sebagaimana si ayah melindungi ibunya. so jgn soalkan apa2 pasal ibunya okay?
8.menyimpan koleksi
memang bosan jika dia asyik mengajak kamu ke petaling street, kedai komik n kedai cd semata2 mahu mengumpul koleksinya. sebagai pemburu, lelaki suka menghimpun persediaan keperluan mereka sebanyak mungkin. mereka selalu berwaspada andai diadili lelaki lain.
9.sudah tidak sayang
andai dia telah bosan, dia tidak akan berterus terang denganmu. si dia akan kata, "saya sibuk sangat, takut nanti saya abaikan awak pula, tidak adil." jika tidakpun "percayalah saya, it's not you, it's me" jadi faham2 la sendiri.
10.tidak sentiasa mahu mulakan
lelaki akan gembira jika sekali sekala isterinya memulakan inisiatif hubungan asmara. ini membuatkan lelaki rasa dihargai. tetapi, wanita pula keberatan memulakan seks kerana bimbang ditolak..hmmm habis tu mcm mana?
(perhatian ini adalah utk pasangan yg telah berkahwin dan di 18sx+sgkan)
11.lelaki benci sakit
lelaki tidak mahu kelihatan lemah di hadapan teman wanitanya walaupun sedang sakit. mereka alergi klinik and jgn terkejut ada yg takut jarum suntikan!;P
12.kecuali kekasihnya
lelaki memang syok tengok kaki cantik & licin mcm kaki nicole kidman ketika menyarungkan mini skirt. tapi kalau girlfriend sendiri paki, komennya ringkas sahaja,"i tak suka, tukar lain?" bagi mereka, kaki cantik adalah simbol kesuburan wanita. kalau buah hati sendiri yang mempamerkan kaki atau bahagian lain, sudah pasti mereka berwaspada kerana itu merupakan sasaran mata2 lelaki.
13.perlukan pendengar
perasan harga diri lelaki datang daripada kejayaannya dlm karier dan apa yg diusahakan. oleh itu, amat penting utk kamu memberikan masa, peluang dan ruang utk dia bercakap tentang kejayaan dalam hidupnya, walaupun kamu bosan mendengarnya. adanya kamu sebagai seorang pendengar yang baik pd masa itu, adalah isyarat mengatakan padanya bahawalah kamu pasangan hidup yg dicari!
14.cabaran mencari cinta
lelaki sebenarnya sukakan cabaran! lebih hebat cabaran itu, lebih menarik gadis itu pada mereka. tetapi, ada juga lelaki mendambakan wanita yg sudah berpunya. tambahan lg, apabila melihat pasangan wanita itu tidak hensem? wth?
15.jika sudah angau.....
lelaki sangat mengagung2kan wanita yg disukainya atau yg baru diminatinya walaupun perempuan itu tidak cantik. jadi, jangan cepat perasan jika si dia angaukan kamu! faham tu?
16.tiada peluang kedua
sekali dia curang, dia akan berlaku curang utk kali kedua smpai ke seratus belas ribu? ini bermakna dia masih mempunyai nafsu terhadap perempuan lain(itulah lelaki).jangan buang masa. tiada guna kamu memaafkannya. risikonya amat tinggi utk mereka kembali curang (mcm tu gak ngn perempuan..ini bg mereka yg tidak langsung serious)
17.komited pada kerjaya
bagi golongan lelaki, apabila mereka bekerja keras dan memperolehi pendapatan yang stabil, mereka dan keluarganya pasti hidup selesa. jika dia tidak call kamu pada masa yang dijanjikan, janganlah bimbang....mungkin dia sibuk, maklumlah cari duit utk beli rumah besar dan kereta besar utk kamu!?
18.jangan berlagak macam ibunya
jangan melayan lelaki seperti seorang budak kecil termasuk menjaga semua keperluannya dan perkara remeh-temeh. memadailah kamu memberikannya sokongan.
19.lelaki prihatin bentuk badannya
seperti wanita yang sentiasa menjaga berat dan bentuk bdn, lelaki juga begitu. mereka sanggup ke gym setiap hari walaupun berasa penat.ini semata-mata mahu mengekalkan bentuk badan mereka agar kelihatan segak dan seksi. ini juga adalah salah satu cara mereka menambat hati kamu.
20.ada lelaki kahwin dengan bola
lelaki dan bola memang tidak dapat dipisahkan. walaupun ada segelintir lelaki tidak minta bermain bola, namum apabila tibanya musim bola mereka akan menontonnya walaupun mereka terpaksa bangun awal..seawal2 pagi yg boleh.!inilah masanya mereka mahu meluangkan masa bersama rakan2.justeru, jadilah teman wanita mereka yang sporting.jangan pula mahu bersamanya 24 jam pada musim bola.
21.bersifat lebih mudah
lelaki lebih mudah cara hidpnya. lelaki sukar memahami jika sesuatu perkara disampaikan dalam bentuk kiasan. jika kamu tidak jelas mengenai sesuatu perkara, tanyalah secara terbuka kepadanya.
22.wanita perlu bijak baca isyarat lelaki
andai kata dia mahu seorang wanita menjaganya, mengemas rumah, menyediakan makanan, kamu harus peka itulah tanda si dia mahu kamu mendekati dan mengenalinyan dgn lebih mendalam lg.
23.tidak suka dikritik
jangan cuba2 mengkritik lelaki selagi kamu belum bersiap sedia bertikam lidah, bertegang urat dengannya.lelaki tidak terbukan dan bukan mudah baginya menerima kritikan. jangan sesekali mengatanya dengan saudaranya atau sahabatnya. mungkin niat kamu baik, tidak mahu konfrontasi, hakikatnya dia lebih marah jika mengetahui kritikan itu ditujukan kepadanya. mengkritik lelaki perlu ada cara. kritik secara lembut ataupun secara berjenaka.
24.mahukan sokongan
apabila dia mula mengadu kepada wanita, kamu harus memberitahu dia bahawa kamu memerlukannya. mereka inginkan ketenangan hati. sokongan dan kata2 manis seperti, "i love you. tidak kira apa pun yg terjadi i tetap dengan you" pasti membangkitkan semangat mereka.
25.jadi sahabat bukan musuhnya.
jadilah shbt kepadanya bukan musuh. katakan padanya, "bagi i, youlah sahabat dan teman lelaki paling hebat."
26.tidak suka diatasi wanita
jika gaji pasangannya lebih tinggi pasti dia akan rasa tercabar.tidak semua lelaki mahu berkongsi kejayaan dengan teman wanitanya. ego mereka tinggi. jadi, jangan cuba menunjuk2 walaupun kamu tidak berniat begitu.
27.lelaki suka membisu
wanita berkebolehan utk membincangkan sesuatu subjek. malah lebih terbuka bercerita tentang masalah yang dihadapinya. tetapi lelaki adalah sebaliknya. mereka lebih suka mendiamkan diri sahaja dan menjadi pendengar yg setia.
28.dia sensitif.
lelaki mahu merasakan dirinya penting kepada wanita. dia akan marah jikalau mengetahui kekasihnya meminta pertolongan orang lain walaupun hal2 yg remeh. jadi jgn sesekali buat dia rasa tercabar dan dianggap tidak berguna kepada teman wanitanya.
29.tidak mahu QUEEN CONTROL
lelaki tidak suka dikawal. mereka mahu kebebasan dalam kehidupan. jika benar-benar menyintainya cubalah jadi wanita yg sporting...
(jangn sporting sangat smpai dia pijak kepala kita)
30.kawan lebih penting
apabila kawan2 datang meminta pertolongan daripada mereka, tidak ada banyak soal. tetapi kalau pasangannya banyak pula alasan dan perkara yang ditanya.
31.hatinya cepat sensitif
hati lelaki sebenarnya rapuh, sama seperti hati wanita. mereka mudah tersentuh dan terharu apabila mendengar kisah sedih atau melihat pasangannya menangis.
32.jangan perkecilkan bakat terpendamnya
orang lelaki sebenarnya lebih berbakat dalam masakan berbanding wanita. buktinya lihat sahaja ramai chef-chef di hotel 5 bintang di kalangan kaum lelaki. stau bonus bg kamu jika dapat boyfriend yg pndai masak!
33.lelaki juga penakut!
lelaki juga geli dengan haiwan berbulu dan serangga seperti lipas, tikus dan labah2, cuma di depan kamu sahaja dia berlagak berani.
34.pakar mengajuk
jika kamu mempunyai tabiat seperti memuncungkan bibir, menggigit jari, mengangkat kening, bercekak pinggang, jangan terkejut jika kekasih kamu boleh meniru tabiatmu itu.
35.barang kenangan masa kecil
menyimpan barang2 semasa kanak2 juga adalah tabiat kaum lelaki.mereka mungkin menyimpan permainan seperti kereta lumba, logo atau patung2 robot. tetapi lelaki jarang menyimpan barang pemberian kekasihnya? janganlah berkecil hati jika kamu terjumpa kad valentine pemberianmu tujuh tahun lalu di dlm kotak kasut buruknya.
36.perkahwinan itu bahagia
jika bertemu wanita yg sanggup memahami mereka dan sentiasa melalui masa susah senang bersama, sudah pasti dia memilih Miss Right utk berbahagia sepanjang hidup. adakah kamu memiliki ciri2 itu?
37.cintai dua wanita
lelaki boleh jatuh cinta dengan dua wanita dalam satu masa. inilah faktornya yang menyebabkan terjadinya poligami kerana mereka sukar membuat pilihan.
38.tidak bertindak balas
lelaki tidak makan saman jika kamu merungut ataupun berleter. kalau kamu mahu lelaki mendengar kata yang kamu perlu luahkan, berlembutlah. pasti dia akan memberi perhatian.
39.suka kejutan
bukan wanita sahaja yg gemarkan kejutan malah menganggap ini perkara paling manis dan merasakan pasangannya itu romantik, lelaki juga berpendapat begitu.
40.jangan tegur perutnya
jangan sesekali tegur perutnya yg boroi (if he is). itu adalah perkara sensitif bagi lelaki. jika kamu terslh langkah, pasti menimbulkan kemarahan. secara tidak langsung, kamu telah menunjukkan kelemahannya.
41.tension dan rokok
merokok bukan sahaja tabiat bagi kaum lelaki(mostly), tetapi juga dipercayai dapat menghilangkan tekanan dan keresahan yg dialami apabila terpaksa berhadapan dengan masalah.
42.lelaki berbohong nak lepaskan diri.
jika dia berbohong, bermakna dia telah mempunyai kekasih baru, bukan senang kamu mahu mengesan lelaki begini. kamu haruslah berwaspada jgn terlalu naif dan merelakan apa yg dipintanya.
43.lelaki juga pelupa
kebanyakan lelaki yg pernah bergelar pelar tidak suka menghafal tetapi suka mengira. janganlah kamu berkecil hati jika dia lupa tarikh istimewa bg kamu.
44.keyakinan tinggi
walaupun sedar suaranya sumbang tetapi dia yakin menyanyikan lagu romantik utk pasangannya agar kamu kagum dengannya.
45.pemberian hadiah pertama
lelaki kerap mengungkit jikalau barang pemberian pertamanya ditolak (so kepada perempuan jangan demand n mengada2 bila bf bg present). dia merasakan seolah2 kamu menolak kasihnya.
46.lelaki juga suka bergosip
mereka punyai sikap suka bergosip sama seperti wanita. kutukan dan topik yg digosipkan cukup panas dan berbisa! bukan itu sahaja, kupasan serta analisa sesuatu isu dibincangkan begitu terperinci. boleh tahan juga mulut lelaki sebenarnya.
47.warna utama lelaki
biru melambangkan ketenangan. ungu pula menunjukkan lelaki itu kuat berangan orangnya, manakala merah menunjukkan sikap agresif.
48.ada masa gentleman, ada masa menyakitkan hati
seorang lelaki dihormati kerana sikapnya yg gentleman. sikap ini datang secara semula jadi. tetapi, kadang2 sikap gentleman itu hilang. malah, timbul pula sikapnya yg menyakitkan hati. kamu pun tentu maklum bukan. jika ini berlaku, bawak2lah bersabar.
49.lelaki saja
sekurang2nya seminggu sekali mereka pasti keluar melepak bersama kawan2 di gerai mamak. waktu inilah mereka akan berkongsi cerita dan bergosip mengenai pasangan masing2 utk hilangkan tekanan.
50.tidak fokus.dalam perbualan
dia cuma berpura2 mendengar apa yang mahu kamu katakan. hakikatnya, fikirannya melayang entah kemana. tarik perhatiannya agar dia memberi tumpuan kepada apa yg kamu sampaikan

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
so, apa pendapat warga blogger semua??? mungkin yg sejutu... mungkin ada yg tidak, jd sudi2kanlah tinggalkan komen....